przesuń do początku strony
Strona główna/Aktualności/Kino plenerowe na rynku z okazji Pszczyńskiej Nocy Zakupów

Kino plenerowe na rynku z okazji Pszczyńskiej Nocy Zakupów

09 Września 2020
kategoria:
News
Kino plenerowe na rynku z okazji Pszczyńskiej Noc

W ramach wydarzenia Pszczyńska Noc Zakupów zapraszamy serdecznie na plenerowy seans filmu „Podróż na sto stóp” w reżyserii Lasse Hallström. Zajrzyjcie koniecznie, starujemy o 19:30 na rynku w Pszczynie.

Opis filmu:

Dystyngowana Madame Malory (Helen Mirren) od lat kieruje cenioną restauracją w niewielkiej miejscowości na południu Francji. Sława jej potraw wykracza daleko poza lokalną społeczność. A przyznane lokalowi prestiżowe trzy gwiazdki w słynnym Przewodniku Michelina napawają dumą wszystkich mieszkańców. Pewnego dnia w miasteczku osiada rodzina emigrantów z Bombaju.

Gdy przybysze otwierają skromny lokal vis a vis renomowanej restauracji, Madame Malory nie kryje oburzenia wobec ich kulinarnego nieokrzesania. Unoszące się w powietrzu zmysłowe nuty curry, kardamonu i kminu sprawiają jednak, że nowa knajpka zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Czy uwodzicielskie smaki Orientu przekonają do życzliwych Hindusów również kuchenną arystokratkę?

Hassan Kadam (Manish Dayal) to prosty i skromny kucharz, który uważa gotowanie za jedną z największych życiowych przyjemności. Jego rodzina, z patriarchą Papą (Om Puri) na czele, musiała wyjechać z rodzimych Indii, by poszukać dla siebie lepszego miejsca na świecie. Postanawiają osiąść w położonym na południu Francji urokliwym miasteczku Saint-Antonin-Noble-Val i założyć restaurację z kuchnią indyjską. Gdy Maison Mumbai, bo tak zostaje ten przybytek smakowych rozkoszy nazwany, zyskuje coraz większą popularność wśród miejscowej ludności, nie jest to w smak dystyngowanej Madame Mallory (Helen Mirren). Jej uhonorowana gwiazdką, w prestiżowym Przewodniku Michelina, restauracja Le Saule Pleurer była dotychczas jedyną przystanią dla wszystkich koneserów dobrego smaku. Co więcej, kobieta, która poświęciła restauracji całe swoje życie, nie potrafi sobie wyobrazić, by kuchnia indyjska mogła w jakikolwiek sposób konkurować z elegancją oraz formą klasycznej kuchni francuskiej.