Piękna pogoda, wspaniała okolica i pyszne jedzenie - czy może oznaczać to coś innego niż najsmaczniejszą imprezę w regionie? W tym roku miłośnicy kuchni regionalnej województwa śląskiego zjadą do urokliwej Pszczyny. Tam bowiem w niedzielę, 17 czerwca w Parku Zamkowym odbędzie się już trzynasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki!
A jest to miejsce szczególne ze względu na niezwykłą kuchnię myśliwską, wywodzącą się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. Co ciekawe - po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu. To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku. Po prawie dziesięciu latach Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Miastem Pszczyna szykują ponownie niezwykłe, smaczne wydarzenie.
- To dla nas ogromne wyróżnienie, że Pszczyna po raz drugi może być gospodarzem Festiwalu Śląskie Smaki. W trakcie kilkunastu edycji wypracowano rozpoznawalną w całej Polsce markę. Festiwal przyciąga miłośników sztuki kulinarnej. Jest znakomitą formą promocji Śląska - mówi burmistrz Dariusz Skrobol.
Miejsce Festiwalu to także inspiracja dla uczestników konkursu kulinarnego - głównego motywu imprezy.
Od lat, konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel, ożywianie
i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji, stawia przed sobą pomysłodawca i organizator tego wydarzenia - Śląska Organizacja Turystyczna.
Nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterystycznymi dla Pszczyny i okolic. To wyzwanie także dla znanych zawodowych kucharzy, którzy wezmą udział w uwielbianej przez publiczność imprezy, Bitwie Smaków. Mówi się, że to jeden z najciekawszych pokazów gotowania na żywo! W tym roku do Bitwy w konkurencji „Dzik kontra jeleń", stanie Remigiusz Rączka - Szef kuchni w Restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk - Szef kuchni i właściciel Punktu G-astronomicznego w Pszczynie. Można się więc spodziewać niezwykle emocjonującej walki kulinarnej.
A kto wygra kulinarny pojedynek? Przekonamy się już 17 czerwca!
Festiwal Śląskie Smaki to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Od godziny 13:00, aż do wieczora na scenie pojawią się znakomite zespoły wokalne, taneczne, wystąpią kabarety. Na finał Festiwalu - jak co roku -koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca