Siedem Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”, który odbył się we wtorek, 11 października w Studzienicach. Tematem przewodnim było „Świniobicie na ziemi pszczyńskiej”.
Przygotowane potrawy oceniało czteroosobowe jury w składzie: Grzegorz Sztoler, Łukasz Kozioł, Małgorzata Tkaczyk oraz Adam Janosz. Publiczność również mogła zgłaszać swoje propozycje. Jak można było przypuszczać, konkurs stał na bardzo wysokim poziomie. Stoły uginały się od tradycyjnych śląskich potraw.
- Można próbować potraw w różnych zakątkach kraju, Europy czy świata. Jedno jednak jest pewne - nic nie smakuje tak dobrze jak nasza śląska kuchnia! - mówi burmistrz Dariusz Skrobol, który dodaje, że jury miało trudne zadanie. - Gratuluję wszystkim uczestniczkom i dziękuję za udział w wydarzeniu . Takie konkursy to najlepsza promocja kuchni regionalnej- dodaje burmistrz Skrobol.
Wśród publiczności obecni byli m.in. przedstawiciele władz samorządowych: starosta pszczyński Barbara Bandoła, burmistrz Pszczyny Dariusz Skrobol, zastępca burmistrza Magdalena Czarnecka, wójt gminy Miedźna Jan Słoninka, wójt gminy Goczałkowice Gabriela Placha, a także wójt Kobióra Eugeniusz Lubański.
Laureatkami konkursu zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Woli, które zdobyło także nagrodę publiczności.
II miejsce: KGW Goczałkowice Zdrój, KGW Pawłowice
III miejsce: KGW Studzionka
Wyróżnienia: KGW Suczec, KGW Studzienice, KGW Kobiór
Powiatowy konkurs "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej" - 11.10.2022
fot. Piotr Łapa / UM Pszczyna